Bezoek van de commissaris van Rukwa

Blije berichten uit het kinderhuis van Marianne Iwanetzki.

TV nieuws SUMBAWANGA 16-11-2013

15 November 2013.
Hoog bezoek en goed nieuws voor het kinderhuis in Sumbawanga-Tanzania.

Op 15-11-2013 kreeg Marianne Iwanetzki hoog bezoek van de commissaris van Rukwa, de provincie waartoe Sumbawanga behoort.
Zij kwam om zelf het goede werk van Marianne in ogenschouw te nemen, die als Duitse samen met 12 weeskinderen als 1 grote familie samenwoont.

commissaris_mariaDe commissaris met Maria op haar schoot en een lachende Marianne naast haar.

 De regionale Commissaris van de provincie Rukwa in Tanzania, Stella Manyanya bezocht de Duitse Marianne Iwanetzki met een regeringsdelegatie in het kinderhuis.
Daar heeft zij gezien dat Marianne had besloten zich in te zetten voor 12 weeskinderen. Marianne is in 2007 naar Sumbawaga gekomen om deze mooie taak op zich te nemen.
Zij leven samen als 1 grote familie. De weeskinderen zijn 6 jongens en 6 meisjes geboren tussen 1994 en 2011. De laatste 2 meisjes, Maria geboren in 2010 kwam in maart 2013  erbij en Elizabeth geboren in 2011 in april 2013.
Ook al zijn er vaker moeilijke situaties zoals bijv. geen water of ziekten zijn zij netjes en lief tegen elkaar. Nooit hebben zij ruzie e.d. met elkaar. Er is een diversiteit aan eten, scholing en zo meer.

In de korte tijd die zij nu daar is, is zij eerst van de kleine Christina toen 1 jaar oud “moeder” geworden van 12 kinderen. Op dit moment is dat het maximale aantal dat zij te eten kan geven en opvoeden.
Marianne geeft aan dat zij dat alles niet kon doen zonder zich volledig in te zetten en door verschillende mensen, familie en vriendin uit Duitsland en Nederland die haar ondersteunen. Zonder deze mensen was dit alles niet mogelijk.

commissaris_2Kastori (geb.2005) heeft veel goede eigenschappen. Onder andere dirigeert hij het kinderkoor met veel inzet. Daarbij is hij een geboren diplomaat. Hij kan urenlang debatteren zowel thuis als op school.

Ieder kind heeft zijn eigen talent. En mama Marianne geeft hen de kans die te gebruiken en ontwikkelen.

commissaris_3De regionale commissaris Stella Manyanya spreekt Marianne toe en feliciteert haar met de 1e prijs die zij heeft gewonnen als het beste kinderhuis in deze vorm.
Zij zegt dat zij diep is ontroerd door alle inspanningen van Marianne als enig persoon die 12 kinderen in een normaal huis laat opgroeien.
Dit in tegenstelling tot vele grotere weeshuizen waar de kinderen niet zoveel aandacht krijgen.
De gouverneur-generaal heeft zich voorgenomen om Marianne als voorbeeld te nemen voor de mensen van Tanzania. En om meer van deze leefgemeenschappen voor straatkinderen te bouwen.

commissaris_4Foto in het kinderhuis van Marianne Iwanetzki; commissaris Stella Manyanya, Op de foto 2e van links, naast de duitse Marianne.
Omgeven door 12 weeskinderen en enkele bekenden.

commissaris_5Foto buiten op het terras voor de ingang van het kinderhuis. Een trotse en stralende Marianne tussen “haar“ kinderen en ambtsdragers. Naast haar Hamza Tem.commissaris_6Afscheid nemen, alleen maar vrolijke gezichten. Onderaan staat nog net de kleine Elisabeth, “haar” laatste kind geboren in 2011.

commissaris_7Afscheid van het kinderhuis waar Marianne vertelde dat “Kinderhaus” de duitse naam is van “Children’s house”.
Dit huis wordt later als erfenis voortgezet door de oudste kinderen. Zodat er altijd nieuwe kinderen terecht kunnen in het kinderhuis Marianne Iwanetzki.

commissaris_8De commissaris van Rukwa neemt afscheid en wordt uitgezwaaid door Marianne en haar 12 kinderen.